Uitleg over TextAid

TextAid helpt leerlingen/studenten met dyslexie bij het lezen, maken van teksten en studeren. TextAid is geavanceerde dyslexiesoftware en werkt volledig in de Cloud. Daardoor kan de software altijd en overal worden gebruikt.

TextAid is in Nederland de meestgebruikte online ondersteuningstool voor leerlingen met dyslexie. Doordat het programma in de Cloud werkt, is het device onafhankelijk. Dus of de leerling nu werkt op een Chromebook, Mac/Windows computer of tablet: een internetverbinding is voldoende om het programma in te zetten. Hierdoor is TextAid niet alleen zeer gemakkelijk inzetbaar op school, maar ook bij de gebruiker thuis.


Voorlezen van teksten en bestanden

Het is eenvoudig om bestanden in TextAid te uploaden. Er is een persoonlijke bibliotheek beschikbaar. Digitale schoolboeken of Word, tekst-pdf, Excel, PowerPoint en ePub bestanden kunnen na uploaden direct worden voorgelezen. Voor de webbrowser is er een extensie beschikbaar waardoor teksten op internet, ELO’s, Google docs of Word Online direct voorgelezen kunnen worden. Met de extensie kunnen ook boeken achter glas (boeken waarvan de tekst niet te selecteren is) worden voorgelezen doormiddel van de handige snapshot functie. Een foto-pdf (niet toegankelijke pdf) kan met de beeld naar tekst functie (OCR) in TextAid omgezet worden.

Voor de digitale schoolboeken adviseren wij om gebruik te maken van de Stichting Toegankelijke Informatie. Deze boeken kunnen in TextAid geüpload en gedeeld worden. Veel schoolboeken die gebruikt worden in het basis- en voortgezet onderwijs zijn hierdoor, zonder scannen, beschikbaar.

TextAid werkt met een dubbele meeleescursor. Die geeft tijdens het voorlezen zinnen en woorden een andere kleur, waardoor gebruikers de tekst gemakkelijk mee kunnen lezen. Verder bevat TextAid negen voorleestalen. De voorleesstemmen klinken zeer natuurlijk. Het instellen van voorleestempo en de kleuren van de meeleescursor zijn eenvoudig te wijzigen.


Maken en verwerken van een teksten

TextAid bevat een eigen tekstverwerker. Het is mogelijk om letters, woorden en zinnen te laten voorlezen tijdens het typen. Daarnaast bevat TextAid een spellingcontrole, woordenboek en woordvoorspeller. Ook is er een functie om spraak om te zetten naar tekst.


Studietools

In TextAid is een digitale leesliniaal aanwezig om aandachtig teksten te bestuderen. Ook kan er een samenvatting gemaakt worden met de aanwezige markeerstiften. De samenvatting kan direct worden aangevuld en, indien gewenst, worden opgeslagen als mp3. Betekenissen van woorden zijn op te zoeken in het digitale woordenboek.

In documenten kunnen er aantekeningen gemaakt worden of er kan een notitie bij geplaatst worden. Met de handige inleverfunctie in TextAid kunnen gebruikers werkbladen of huiswerk digitaal invullen en vanuit TextAid weer inleveren bij de docent.


Examens en toetsen

TextAid kent als add-on een speciale toetsomgeving. In deze omgeving kunnen leerlingen/studenten toetsen laten voorlezen en digitaal verwerken. Toetsen kunnen door de docent worden klaargezet met tijdslot. Het is mogelijk om de toets digitaal weer in te leveren. De toetsomgeving van TextAid is beschikbaar op een aparte url die gewhitelist kan worden in bijvoorbeeld de Safe Exam browser, Kiosk Mode van Chrome, SchoolYear of Cool Check. Voor examens is er ook een offline Windows variant van TextAid beschikbaar met de naam SpeakUp.


Integratie van Readspeaker in toetsomgeving

Als add-on is het mogelijk om Readspeaker te integreren in bijvoorbeeld de toetsomgevingen van ANS, Woots of RemindoToets.


TextAid beheren

TextAid kan met veel services een SSO koppeling opzetten: SSO met Google, Office365, MOO, ZuluConnect, Cloudwise of Aerobe. Accounts worden, indien gewenst, automatisch aangemaakt na het klikken op de TextAid tegel. De gebruiker hoeft daarna geen wachtwoord of gebruikersnaam meer in te vullen om gebruik te maken van TextAid. SSO is ook mogelijk voor de toetsomgeving van TextAid.

De TextAid extensie kan via Google Workspace eenvoudig bij alle leerlingen/studenten in de beheerde browser geplaatst worden. Bij niet beheerde Chrome of Edge browsers kan de gebruiker de extensie vanuit de Google Chromestore installeren.

De beheerder van TextAid kan verschillende rollen toebedelen aan gebruikers. Er is een beheerrol, docentenrol en een leerlingenrol, ieder met eigen mogelijkheden en eigenschappen.


Trainingen

Om TextAid goed te leren kennen zijn er vaardigheidstrainingen beschikbaar. Deze trainingen zijn er voor docententeams maar ook voor leerlingen/studenten. De training kan op locatie maar ook online worden gegeven.

Kijk voor handleidingen en veelgestelde vragen op onze supportpagina